Ekonomi

Jag tänker ibland lite på världsekonomin, och hur sjukt det kapitalistiska systemet är. Ständig tillväxt, rekordvinster hela tiden. En marknad som ständigt expanderar och som drivs av spekulation med pengar som inte finns för att de är utlånade till och från och mellan banker. Att ett företag ökar sin vinst med 10% ses som ett misslyckande om du ökade din vinst med 12% förra året. Att bara öka räcker inte. Utan man ska öka mer än tidigare. Konjunkturerna i ekonomin är bara fantasifoster hos konsumenterna, att man inte vågar spekulera med pengar eftersom andra inte heller vågar, vilket leder till att ekonomin  stannar av, vilket leder till att ännu färre vågar spekulera. Och till sist kraschar allting och man får börja om från början.

Detta är inte en hållbar utveckling. Enda anledningen till att det fungerar just nu är att vi i väst suger ut tredje världen. De lever på ett existensminimum för att vi ska kunna lyxa till det lite. Enda anledningen till att systemet fungerar är att det finns människor i Afrika och Asien som inte lever ett värdigt liv, som producerar för minimala löner,  för att vi i Europa och USA ska kunna se till att företagen ständigt står på tillväxt.

Nåväl. Nog med åsikter från min sida, och en liten tänkvärd film som behandlar samma ämne:

2 Responses to “Ekonomi

  • Vad tycker du skulle driva marknaden framåt och vilken modell skulle du vilja använda? Som jag ser det är det enkelt att klaga på befintliga system men desto värre att hitta någon förbättring.

    Eftersom samhället( ekonomi, standard osv) har accelererat mer eller mindre exponentiellt de senaste 100åren är det inte så konstigt om man hela tiden upplever en stark förändring. Det har man gjort i alla tider. Skulle utvecklingen stanna av och stå still tror jag inte många skulle vara speciellt nöjda. Kan du med handen på hjärtat säga att med det du har idag välja bort detta och återgå till 50-talets Sverige?

    Och det är just därför som företagen hela tiden måste förbättra sig och visa på rekordsiffror varje år, marknaden förväntar sig det, du förväntar dig det. Du kommer inte nöja dig med att ha samma skor livet ut, kanske inte ens månaden ut, vad vet jag. Detta är givetvis ett problem, men också lösningen!

    Om man ser bakåt i tiden så finns flera exempel på brister på varor som kol, vatten, mat etc. som människan har övervunnit. Behöver man åka över floden, ja då snickrar man ihop en båt och kör. Behövs en annan energikälla än kärnkraften, lugn det kommer! Detta skulle inte inträffa utan ett kapitalistisk marknad där starkast, bäst och mest anpassningsbar skördar störst framgång (Darwin) men vad är fel med det?

  • Väl skrivet och imponerande sprungit på gotland :D

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

knee compression sleeve