Nordic Orienteering Tour – Världscupfinal

Den internationella tävlingssäsongen är nu avklarad. Världscupfinalen gick väldigt bra för mig, även om jag känner en del besvikelse över några lopp i touren.

Inför NORT låg jag på plats 15 i världscupen, och hade förhoppningar om en topp-10-placering totalt. Tyvärr för min del är NORT lite för sprint-inriktad, och jag kände att det kanske inte passade mig perfekt. Men jag har blivit positivt överraskad av min sprintkapacitet, även om jag redan innan visste att jag var en bra sprinter.

De första sprinterna på Holmenkollen passade mig utmärkt, och jag tog en fin fjärdeplats på kvalet, och en sjätteplats på finalen. Detta är de klart bästa sprintresultaten som jag gjort, vilket jag så klart är supernöjd med. Det fanns dessutom en del att ta på, eftersom jag hade lite otur med sekunderna i finalen och inte hade tagit perfekta vägval på alla ställen…

Karta kval (kommer snart!)
Resultat kval
Karta final
Resultat final
GPS-tracking final

Medeldistansen dagen efter gick också väldigt bra tekniskt, men jag var helt under isen fysiskt. Lyckades ändå kämpa på bra, och springa in som 9a.

Karta
Resultat
GPS-tracking 

I Göteborg var det sedan dags för knockoutsprint, något som jag tycker är väldigt kul. Speciellt eftersom det i år skulle vara gafflat, och dessutom gå lite i skog! Kalas! Kvalet gick sådär. Riktigt seg fysiskt, och några dåliga vägval gjorde att jag hamnade lite längre ner i resultatlistan än vad jag hoppats på. Men det var bara att ladda om inför finalomgångarna, och det gjorde jag riktigt bra!
I semin satte Olav upp ett rasande tempo, men jag låg med bra en liten bit bak i klungan. I fjärilen hade jag och Olav samma, och han sprang först fram till efter den första vingen. Då tog jag över kommandot och orienterade riktigt bra. Efter boet var vi ensamma, så jag slog av på takten lite och lät Olav gå om igen, och vi kunde ohotade löpa in mot en finalplats.
Finalen gick däremot mycket sämre. jag låg med i klungan fram till gafflingen, och jag var ensam om att gå rätt på min gaffling, men när jag kom fram till en brant blev jag förvirrad. Det var ju en mur! (Eller såg i alla fall ut som en mur nedifrån…). Jag trodde att jag var för långt till vänster, och vek höger. Och då var det kört… 15-20 sekunders misstag, och jag sprang in på en åttondeplats.

Karta kval (kommer snart!)
Resultat kval
Karta semifinal
Resultat semifinal
GPS-tracking semifinal
Karta final
Resultat final
GPS-tracking final 

Sprinterna i Finland gick lite sämre än jag väntat mig. Jag tyckte att de skulle passa mig bra, men kroppen svarade inte som jag ville. Gjorde dessutom ett dåligt tekniskt genomförande i finalen, så resultaten blev inte alls vad jag hade hoppats på…

Karta kval (kommer snart!)
Resultat kval
Karta final (kommer snart!)
Resultat final
GPS-tracking final 

Jaktstarten gick däremot rätt så bra. Hade ett bra utgångsläge som nummer 9, och hade fjärdeplatsen 40 sekunder framför. Var ikapp dem vid ettan, och gjorde sedan ett stabilt lopp. Var tyvärr lite för trött på slutet för att göra något åt monsterna Merz, Lind och Hertner. Näst snabbast på etappen, 7 sekunder efter Hertner.

Karta
Totalresultat, NORT
GPS-tracking
Totalresultat världscupen

Totalt sett är jag nöjd med NORT, med världscupen, och med hela året. Nu väntar några dagars träning här i Finland, och sedan blir det SM, det blir riktigt kul!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

knee compression sleeve