Långdistans-SM: GULD!

Efter att ha spenderat helgen i Lumsheden på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna är jag nu hemma, och det med ett färskt SM-guld i bagaget, mitt första på seniornivå.

Helgen började inte riktigt som planerat, då kvalet i lördags gick fruktansvärt dåligt. Jag sprang bara. Läste inte kartan för fem öre. Kasst. Men det var bara att lägga bakom sig. Jag vet att jag kan orientera bra i den här terrängen, och att det passar mig bra, så det var som sagt bara att kasta bort kvalet och fokusera på finalen istället.

Finalen gick bra mycket bättre än kvalet. Jag tog kommandot över orienteringen direkt, och var mycket mer aktiv än på kvalet. Jag gjorde en bra långsträcka till tvåan, men sedan hade jag en lite dålig period med tidstapp till 4an, 6an, 7an och 8an. Inga stora grejer, men drygt en minut totalt i alla fall. Skärpning! Sedan gick det desto bättre. Det var här på banan vi kom in i det svåraste orienteringstekniska området, och det var också här jag gick allra snabbast i startfältet. Jag kom ikapp de löpare som startade 3, 6, 9 och 12 minuter framför mig, vilket så klart gav en positiv känsla, och jag kände att jag kunde trycka på bra i löpningen. Den andra långsträckan genomförde jag också bra, men jag missade tyvärr kontrollen med 20 sekunder, och så slog jag dessutom ut en lins, vilket gjorde att det blev lite tuffare på slutet. Var tvungen att dra ner farten lite och jag blev lite mer passiv. Men jag sprang rätt i alla fall, och det räckte hela vägen till SM-GULD!

Karta kval
Resultat kval
Karta final
Resultat final
GPS-tracking, final

”Bergman och Strand tog guld i tuff långdistans” – orientering.se – Webb-TV
”Strand och Bergman tog guld i tuff långdistans” – orientering.se
”Skräll och dramatik då mästarna korades” – GD.se
Notis i Metro Stockholm
”Bergman vann SM i långdistans”  – NVP.se
”Strand och Bergman tog SM-guld” – DN.se
Sportspegeln 16/11, 14:50 in i sändningen 

 Analys:
Långsträcka 1
Kontroll 9-21
Långsträcka 2
AutOanalysis – Bergman vs Runesson: Start till Varvning
AutOanalysis – Bergman vs Kratov

 

 

One Response to “Långdistans-SM: GULD!

  • Stort grattis till guldet!! Väldigt intressant att läsa och se gps-trackingen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

knee compression sleeve