2011 i backspegeln

Jag börjar den här nyheten med att säga som David Andersson gör i varje nyhet på sin hemsida: Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade sidan. Vinterträningen går bra, och jag tränar hårt och mycket, jämfört med tidigare. Ingen snö i Stockholm så långt ögat kan se, vilket gör mig aningen kluven. Bra möjligheter till orienteringsträning, men jag längtar efter skidåkningen… Lyckligtvis åker jag med familjen till fjälls på söndag för en veckas skidåkning, och då blir det förhoppningsviss en del mil i kroppen. 2011 är snart slut, och jag tänker att det är dags att summera året i lite punkter.

Årets lopp:
Svår bedömning, men jag tror att det bästa loppet var långdistansen på NOJM i våras, där NOC skulle ha avgjorts om det inte förra hösten beslutats att läggas på is. Loppet var hur som helst riktigt bra:

Årets bom:
Det finns några att välja mellan, men det som sticker ut mest är definitivt kontroll 16 på Norges  och Frankrikes VM-tester, som jag sprang i efterhand:

En riktigt fin bom. Det gick ganska många minuter inne ringen. Inte världens lättaste terräng att läsa in sig i. Extra intressant blir det när man jämför med Thierrys bom på samma kontroll:

Årets bana:
Enkelt val. IKHP:s elitserielångdistans  från i våras. Tuff terräng, och en riktigt bra bana med många bra vägvalssträckor, och inga kompromisser med varvning eller sådant. Utan bara en riktigt tuff långdistans!

Årets terräng:
Återigen ett svårt val. Men det landar nog ändå i Norge, och på Midnattssolgaloppen etapp 2, strax söder om Tromsø. Riktigt fina fjällmossar:

Årets vägval:
Kontroll 10- 11 på lång-SM i september. Skönt vägval! Hade inte riktigt flyt i skogen, och bestämde mig för att trycka runt. Energisparande, och dessutom inte dåligt heller. Ett bra beslut, med tanke på att energidepåerna tog slut. Det hade de nog gjort ännu tidigare om jag sprungit rakt på.

Årets träningspass:

Årets längsta pass både i längd och tid är given. Vasaloppet. Sjukt kul och utmanande!

Årets orienteringspass:
I väldigt tuff konkurrens blir det det ett besök i Tyresta nationalpark i våras som sticker ut lite extra. Härlig terräng, som är i princip jungfrulig för orientering.

Årets naturupplevelse:
Utan konkurrens långsträcksträningen i Åre i somras. Läs mer här!

Årets nordligaste:
Etapp 3 på Midnattsolgaloppen i juli. 

Årets sydligaste:
Sprintträningen i Rom i augusti. 

Årets expertkommentatorsduo:
Helena Jansson och Anders Gärderud.

”Av de svenska löparna är det ju Gustav Bergman som överraskat hittils. Man hade ju kanske trott lite mer på Erik Rost till exempel, eller Jonas Leandersson, men det blev Gustav Bergman som tog sig till semifial. Faktiskt.”
”Det är väldigt häftigt att se. De här unga killarna nu, de tar verkligen för sig. Och det är verkligen en ny generation på framgång.”

Kul att lyssna på, gång efter gång.


Så det var väl det. 2012, here I come!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

knee compression sleeve